Schaar (gereedschap)

Sneltoets

Schaar

Basisgereedschappen

Alt + Shift + L (Windows)

Option + Shift + L (Mac)

Met het gereedschap Schaar kan je een lijnstuk verwijderen dat wordt begrensd door één of twee snijlijnen. De 2D-objecten die in aanmerking komen zijn: lijnen, bogen, rechthoeken, afgeronde rechthoeken, cirkels, ovalen, polylijnen en polygonen. Het gereedschap Schaar kan ook dienen om een rechte muur bij te snijden tot op het snijpunt met een andere rechte muur. De resterende delen worden automatisch met elkaar verbonden, ongeacht of de Vectorworksvoorkeur Automatische muurverbindingen is aangevinkt of niet.

Als je Schaar selecteert, verschijnen volgende tekenmethodes in de Methodebalk.

Methode

Omschrijving

Alle objecten

Het object wordt bijgesneden door alle snijdende objecten die in hetzelfde vlak liggen.

Alleen geselecteerde objecten

Het object wordt alleen bijgesneden door de geselecteerde snijdende objecten/rechte muren die in hetzelfde vlak liggen.

Om een deel van een object bij te snijden:

Activeer het gereedschap en selecteer dan de methode Alle objecten en Alleen geselecteerde objecten.

De cursor verandert in een handje.

Plaats de cursor boven het object dat bijgesneden moet worden. Dit object licht op. Je kan slechts een object tegelijk bijsnijden.

Klik op het deel (de rand) van het object dat moet worden bijgesneden.

Het object wordt bijgesneden aan alle snijdende objecten in hetzelfde vlak of alleen aan de geselecteerde snijdende objecten in hetzelfde vlak, afhankelijk van de gebruikte methode.

Om een ander deel van hetzelfde object bij te snijden, ga je met het handje naar de gewenste locatie en klikt u.

Bijsnijden (commando)

Gom (gereedschap)